{ "title": "Bademciğe Ne İyi Gelir", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcige-Ne-Iyi-Gelir-11.jpg", "date": "20.01.2024 11:08:19", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bademciğe ne iyi gelir, vücudun savunma mekanizmalarından olan bademcikler vücutta toksin ve mikroplarla mücadele ederler. Bu mücadele sonucu kendileri enfekte olarak bademciklerde iltihap, şişme ve ağrı gibi durumlar oluşur. Bademcik iltihabı tıpta tonsilit olarak tanımlanır. Daha çok çocuklar arasında yaygın bir hastalıktır. Ancak her yaş grubunda görülme olasılığı vardır. Bademcik şişmesi durumunda ortaya çıkan ağrı, yemek yeme zorluğu, konuşma güçlüğü yaratabilir ve bu tür eylemlerde ağrı daha da şiddetlenebilir. Bademciğin şişmesine yol açan enfeksiyon bademciklerle birlikte boyun ve baş ağrısına, yüksek ateşe neden olabilir. Bademcik şişmesinin yol açtığı rahatsızlığı gidermek ve yaşanan ağrıyı minimuma indirmek için evde bazı uygulamalar denenebilir.

Bademciğe ne iyi gelir?

Limonlu su: Limonlu su iltihap hafifletici özelliktedir. C vitamini bakımından zengin olan limon vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli kılar. 1 su bardağı su kaynatılarak 10 dakika bekletilir. İçerisine bir tane limon suyu eklenip içilir. Dikkat edilmesi gereken ayrıntı, limonlu suyun birden değil yudum yudum içilmesidir. Karışımı tatlandırmak adına içine bal ilave edilebilir. Limonlu su günde 3 defa içilerek bademciklere karşı rahatlama sağlanabilir.

Tuzlu su: Gün içinde tuzlu suyla gargara yapıldığında bademciklerde oluşan şişlik ve ağrı hafifletilebilir. Tuzlu su bölgedeki enfeksiyonların daha kolay ve çabuk temizlenmesini sağlar. 1 çay bardağı ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz eklenerek karıştırılır. Hazırlanan karışım gargara suyu olarak kullanılır. İçine eklenen tuz miktarına dikkat edilmelidir. Fazla tuz bademciklerin tahriş olmasına yol açabilir.

Süt: Ilık süt bademciklere karşı kullanılabilir. Gece yatmadan 2 saat önce bir su bardağı süt ılıtılarak içine, 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu ve yarım çay kaşığı karabiber eklenip içilir. Karışım yudum yudum içilmelidir. Zerdeçalın bulunmadığı yerde sadece karabiber ölçüsü arttırılarak karışım hazırlanıp içilebilir.

Çemen otu: Çemen otu her evde bulunan bir bitki değildir. Fakat özellikle kış aylarında salgın şeklinde gelişen viral enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. Bu nedenle özellikle kış aylarında mutlaka her evin mutfağında bulunması gereken bir bitkidir. 1 su bardağı kaynar suya 1,5 tatlı kaşığı çemen otu eklenerek 15-20 dakika kısık ateşte kaynatılır. Kaynayan su süzgeçten geçirilerek ılıması beklenir. Hazırlanan suyla gün içinde birkaç defa gargara yapılır.

Tarçın çayı: Bademciğe ne iyi gelir, sorusuna verilebilecek bir diğer cevapta tarçın çayıdır. Tarçın çayı, bölgede bakterilerin çoğalmasını önler. Ayrıca bademcik şişliği, ağrısına ve oluşan iltihaba karşı faydalı bir bitki çayıdır. 1 su bardağı tarçın çayı için yarım tatlı kaşığı toz tarçın kullanılması yeterli olur. Eğer çubuk tarçın kullanılacaksa 2 küçük çubuk tarçın yeterlidir. Kaynar suyun içine eklenen toz tarçın karıştırılarak 7 dakika demlenir. Eğer çubuk tarçın eklenmişse 10 dakika demlenmesi gerekir. Hazırlanan çaya bir miktar bal eklenip günde 3 defa bademcik için içilebilir.

Adaçayı: Anti bakteriyel etkisi bulunan adaçayı, bademciklerde gelişen bakterilerin çoğalmasını ve yayılmasını engelleyen özelliktedir. Beraberinde ağrı ve tahrişi hafifletir. Adaçayı gargara suyu olarak kullanılabileceği gibi günde 2 fincan çay şeklinde de içilebilir. Gebelik ve emzirme dönemi için uygun bir bitki çayı değildir.

Sarımsak: Bilindik en doğal antibiyotik olan sarımsak, soyulduktan sonra ikiye kesilir ve ağızda şeker gibi emilir. Bir diğer kullanım yolu ise 1 su bardağı suyun içine 2 diş rendelenmiş sarımsak eklenir. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Tekrar içine acı biber eklenip karıştırılarak tüketilir.

Zerdeçal: İltihabı önleyen ve antiseptik etki yaratan zerdeçal, gargara suyu olarak kullanılabilir. Zerdeçalle gargara suyu hazırlamak için 1 su bardağı su kaynatılır ve ocaktan alındıktan sonra içine yarım tatlı kaşığı zerdeçal toz eklenir. Karışım ılıdıktan sonra gün içinde ihtiyaç duyuldukça gargara yapılır. Ayrıca zerdeçal çay şeklinde hazırlanıp, bal ve limonla tatlandırılarak da bademcik için içilebilir.
" } ] }