{ "title": "Bademcik Ameliyatı", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Ameliyati-75.jpg", "date": "21.01.2024 12:06:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bademcik ameliyatı, bademcik, boğazın her iki kısmında konumlanmış, badem şeklinde lenfoid dokuya verilen addır. Bu doku dilin arka kısmında bulunur. Bademcik vücudun savunma mekanizmalarından sadece biridir. Vücuda giriş yapan mikroorganizmalarla savaşarak, filtreleme görevi görür. Bademcikler vücutta antikor üreterek mikroplarla savaşmayı kolaylaştırır. Bağışıklık sistemiyle ilişkili olan bademcikler, vücudu enfeksiyonlara karşı korurken şişebilir. Bu şişme ağrı, yutkunma güçlüğü, konuşma güçlüğüne neden olur.

Bademcik ameliyatı neden yapılır?
Bademcik ameliyatı öncesi hazırlık süreci

Bademcik ameliyatına karar verildikten sonra doktor hasta için gerekli bilgilendirmeleri yaparak hastanın ameliyat için hazırlanmasını ister. Bademciklerde enfeksiyon söz konusuysa ameliyat bu dönemde yapılmaz. Bademcik ameliyatından bir gece öncesi hastanın herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekir. Ameliyata aç karnına alınacak hastanın doktorun tavsiyelerine uyarak ameliyata girmesi gerekir.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Bademcik ameliyatı eğer 18 yaş üzerinde bir yetişkin için uygulanacaksa tercihe bağlı olarak lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak genelde genel anestezi kullanılır. Çocuklarda bademcik ameliyatı ise mutlaka genel anestezi kullanılarak yapılır. Yaklaşık olarak 30 dakika içinde bademcikler alınarak operasyon tamamlanır. Ancak hastanın anestezi etkisinden çıkması 1-1,5 saati bulabilir. Lazer, radyofrekans, koter ve bistüri gibi farklı bademcik alma ameliyatı çeşitleri bulunmaktadır. Bu yöntemler kullanılarak ameliyat genelde başarıyla tamamlanır. Ameliyat sonrası hasta ameliyat günü hastanede gözetim altında tutularak ertesi gün taburcu edilir. Ameliyat olan çocuk eğer 3 yaş altındaysa ameliyat günü mutlaka hastane ortamında gözetim altında tutulmalıdır.

Bademcik ameliyatı sonrası

Bademcik ameliyatı sonrasında bölgede aşırı olmayan bir kanama gelişebilir. Bu kanama gayet normaldir. Eğer kanama şiddeti fazlaysa beraberinde kanlı kusma görülüyorsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Yara yeri kapanıncaya kadar çok şiddetli ağrılar yaşanabilir. Bu ağrılar 15 gün süreyle devam edebilir. Kişiden kişiye boyutu ve şiddeti farklılık gösterse de genelde yutkunma anında yaşanır. Ağrılar genelde ağrı kesici ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Yaşanan ağrılar çocuklarda hafif seyrederken yetişkinlerde şiddetli ve uzun süreli devam edebilir.

Ameliyat tamamlandıktan sonra ilk dört saat anestezi etkisinden hasta kurtulana kadar herhangi bir şey yiyip içmemesi yasaklanır. 4 saat tamamlandıktan sonra başlangıçta soğuk çay, süt, dondurma tarzı sıvı besinler önerilir. İlk gün bu şekilde geçtikten sonra, ikinci günde yoğurt, puding, muhallebi gibi yumuşak besinlere geçilir. Üçüncü güne gelindiğinde, sebze püreleri, haşlanmış makarna, rafadan yumurta tüketilebilir. Ameliyatın üzerinden beş gün geçtikten sonra sıcak olmayan, boğazı tahriş etmeyecek özellikte besinlere yavaş yavaş başlanabilir. Ameliyatın üzerinde 15 gün geçene kadar beslenme anında boğazda ağrı hissi yaşanabilir. Bu hissi gidermek için ağrı kesici kullanılabilir.

Bademcik ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyat sonrasında yara tamamen iyileşene kadar acılı, baharatlı gıdalar tüketilmemelidir. Bol sıvı alımına özen gösterilmelidir. İçeceklerde pipet kullanmak faydalı olur. Asitli özelliği olan ve sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır. Gıdalar mutlaka iyice çiğnenerek yutulmalıdır.

Bademcik ameliyatı riskleri nelerdir?

Bademcik ameliyatı çok fazla riski olmayan bir ameliyat türüdür. Ancak her ameliyatta olduğu gibi anesteziye bağlı riskler yaşanabilir. Ameliyat sonrasında ağrı hissi yaşanabilir. Bu ağrı genelde yetişkinler için uygulanan ameliyatlar sonrası görülür. Ağız yolunda yaranın bulunduğu yerden kan gelmesi normal olarak kabul edilir. Fakat kanama ameliyat sonrası ilerleyen günlerde hala devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Operasyon sonrası beslenmeye dikkat edilmelidir. Beslenme yaşanacak komplikasyonlar üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle beslenme mutlaka doktorun talimatlarına uygun şekilde yapılmalıdır.

" } ] }