{ "title": "Bademcik Ameliyatından Sonra", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Ameliyatindan-Sonra-92.jpg", "date": "19.01.2024 10:22:09", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Bademcik Ameliyatından Sonra, Boğazda büyük oranda deformasyon oluşacağı için yutkunma, konuşma gibi fonksiyonlar yerine getirilemeyecektir. Hasta genel anestezi altında ameliyat olmuşsa bu durumunda yol açacağı semptomlar da hastayı rahatsız edecektir. Akciğerlerden balgam atılma eğilimi sebebiyle öksürükte ortaya çıkabilir. Tüm bunlar hastanın ameliyattan sonra ilk gün yaşaması muhtemel sorunlardır.

Hastanın muhtemel yaşayacağı rahatsızlıklara karşı doktor mutlaka ilaçlı tedavi önermektedir. Doktorun önerdiği tedavinin uygulanmasıyla hastada rahatlama ve vücut fonksiyonlarında iyileşme görülecektir. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda balgam çıkarma eğilimi olmayacağı için durum daha rahat atlatılmaktadır. Özellikle genel anestezi ile ameliyat olan hastalar ilk geceyi hastanede geçirirler. Lokal anestezi ile ameliyat olanlar ise 4-5 saat bekletildikten sonra taburcu edilirler.

Bademcik Ameliyatından Sonra Yapılması Gerekenler

Ameliyattan sonra özellikle ilk saatlerde konuşmaya çalışmak ses tellerine zarar verebilir. Mümkünse 4-5 saat kadar konuşturulmamalıdır. Konuşmaya ikinci günde de zorlanmamalıdır. Hasta kendini iyi hissedince zaten konuşacaktır. Beslenmede ise ilk hafta, asitli, baharatlı, acılı yiyecek ve içeceklerden uzak tüketilmemelidir. Alkol ve tütün ürünlerinden de mutlaka uzak durulmalıdır.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Hastanın ameliyattan çıktıktan sonra en az iki üç saat yeme içme isteği olmaz. Hastanın boğazda oluşan deformasyon nedeniyle beş altı saat içerisinde yutkunma işlemini yapması oldukça zordur. İlaç tedavisinin başlamasıyla bu fonksiyon yavaş yavaş düzelmeye başlar. Sıvıları tüketebilir duruma gelince kanama riskinin mevcut oluşu nedeniyle sıvılar mümkün olduğunca soğuk tüketilmelidir. Hastanın su tüketimi ile ilgili bir sorunu yoksa bol miktarda su tüketmelidir. İlk su, süt, meyve suyu gibi sıvılarla beslenmelidir. Asitli, acılı, baharatlı sıvıların tüketilmesi tahrişe yol açacağından önerilmez. İlk iki gün boğazın kurumasını önlemek için sık sık su gibi sıvıların tüketilmesiyle ıslak ya da nemli kalması sağlanmalıdır. Geceleri de hastaya sıvı tükettirilmelidir. Dondurma ya da tanesiz sütlü tatlılarda soğuk olmak şartıyla tüketilebilir.

Birinci ve ikinci gün; sıvılar dışında besin maddeleri tüketmeleri kesinlikle önerilmez. Hasta katı bir şeyleri tüketebileceğini düşünerek isteyebilir; fakat katı gıda maddeleri ameliyat yerlerine takılarak yutkunmayla birlikte boğazda tahrişe ya da kanamaya sebep olabilir. Bu yüzden hiçbir doktor ilk iki gün katı gıda maddelerinin tüketilmesini tavsiye etmez. Tüketilecek sıvılarda ilk iki gün mutlaka olabildiğince soğuk tüketilmelidir.

Üçüncü gün; ise hastanın durumuna göre yumuşak gıda maddeleri tüketilmeye başlanabilir. Eğer hastanın yutma güçlüğü devam ediyorsa kesinlikle katı gıdalar tüketilmemelidir. Ameliyat yerinin iyileşmesi bireyden bireye farklılık göstermektedir. Genel olarak hastalar dördüncüden itibaren katı gıdaları tüketmeye başlarlar. Tabii ki her hasta dördüncü gün mutlaka katı gıda tüketmelidir denemez. İyileşme durumuna göre katı gıda tüketimi beşinci ya da altıncı günde başlayabilir.
" } ] }