{ "title": "Bademcik Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Enfeksiyonuna-Ne-Iyi-Gelir-49.jpg", "date": "19.01.2024 23:29:45", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bademcik enfeksiyonuna ne iyi gelir, bütün hastalıklarda yaşandığı gibi bademcik enfeksiyonunda da bazı belirtiler yaşanır. Enfeksiyon kendini birtakım belirtilerle gösterir. Bademcik enfeksiyonu nedeniyle boğazda şişlik, ağrı, yutkunmada zorlanma, ağız kokusu, baş, boyun ve kulak ağrısı gibi şikâyetler yaşanabilir. Bademcik enfeksiyonu, vücutta yayılım ve çoğalma eğilimi olan mikropların yol açtığı bir rahatsızlıktır. Çok ileri safhalara ulaşmadığı sürece bir hafta içinde hastalık yavaş yavaş iyileşir. Bademciklerde konumlanan ve çoğalan mikroplar vücut direncini düşürür. Bademcik enfeksiyonu bu nedenle halsizlik ve yorgunluğa da neden olur. Bademcik enfeksiyonu tedavisi için öncelikli olarak enfeksiyona neyin sebep olduğunu bilmek gerekir. Enfeksiyon hangi mikroptan kaynaklanıyorsa tedavide mikroba karşı etkili ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bazı hastalarda, enfeksiyon kronik şekilde sık sık tekrarlıyorsa ve bademcik boyutu büyükse ameliyatla bademciklerin çıkarılması gerekebilir. Ameliyat yapabilmek için enfeksiyon bademcik yapısında bazı bozukluklara neden olmalıdır. Sık tekrarlamayan bademcik enfeksiyonunda genellikle ilaç tedavisiyle başarı sağlanabilmektedir. Hastalığın seyrini durdurmak ve iyileşme süresini kısaltmak amacıyla ilaç tedavisinin yanı sıra evde bazı uygulamalardan faydalanmak mümkündür.

Bademcik enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Zerdeçal: Antiseptik ve iltihap önleyici özelliği bulunan bitki, bademcik enfeksiyonuna karşı oldukça faydalıdır. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı zerdeçal tozu eklenip karıştırılır. Hazırlanan karışım gün içinde birkaç defa gargara suyu olarak kullanılır. Bunun yanı sıra zerdeçal çay şeklinde hazırlanarak ılıdıktan sonra yudum yudum içildiğinde de bademcik enfeksiyonuna karşı iyi gelir.

Adaçayı: Bademciklerde meydana gelmiş ve enfeksiyona yol açmış bakterilerin çoğalmasını engellemek için kullanılabilir. Adaçayının ağrı kesici ve tahriş önleyici özelliği de vardır. Çay hazırlanıp gün içinde 2 fincan içilebilir. Beraberinde hazırlanan çay ılıdıktan sonra gargara yapılarak boğaz rahatlatılabilir.

Tarçın çayı: Bademciklerde oluşan bakteri ve virüslerin artmasını ve yayılmasını engelleyen tarçın çayı, ağrı ve şişliğe karşıda iyi gelir. Çaya bal ve limon eklenerek etkisi ve tadı arttırılabilir.

Sarımsak: Bademcik ağrısına ne iyi gelir denildiği zaman sarımsak alternatif olarak değerlendirilebilir. Bademcik enfeksiyonu ve bademciklerin şişmesine karşı doğal antibiyotik etkisi yaratarak rahatlamayı sağlar. 1 diş sarımsak ikiye bölünerek şeker gibi suyu emilir ya da sarımsak çay gibi demlenebilir. Sarımsağın suyunu emmek herkese kolay gelmeyebilir. Bunun için çay şeklinde tüketmek daha kolay olur. 4 diş sarımsak soyulup 1 su bardağı suyun içinde kaynatılır. Yaklaşık 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür ve karabiber ilavesi yapılarak yudum yudum içilmelidir. Ağız kokusunu önlemek için karanfil ya da maydanoz çayın arkasından çiğnenebilir.

Kuru soğan ve zeytinyağıı: Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra rendeden geçirilir. Zeytinyağı bir tavaya yeteri kadar alınarak kuru soğanlar yağın içinde kavrulur Kavrulan soğan temiz bir tülbentte ılıdıktan sonra yayılarak tülbent boğaza sarılır.

Bademcik enfeksiyonu için kür

1 tane siyah turpun üst kısmı bıçakla alınarak içi dolma oyar gibi oyulur. Uyulan turp parçaları tekrar turpun içine atılıp, turp bir kâse içine oturtulur. İçine 1 yemek kaşığı süzme bal eklenip bu şekilde akşamdan sabaha kadar bekletilir. Turpun kesilen kısmı kapak gibi turpa kapatılır. Sabah kâseye sızan sıvı boğaz enfeksiyonu karşı içilir. Turp kürü öksürük içinde oldukça faydalı bir kürdür.

" } ] }