{ "title": "Bademcik Kanseri", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Kanseri-96.jpg", "date": "20.01.2024 06:46:37", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Bademcik kanseri, diğer kanserlere oranla daha az görülen bir kanser çeşididir. Bademcikler insanın yutak girişinde sağ ve sol taraflı iki adet oval görüntüsü olan yapılardır. Bademcik kanseri daha çok kişi eğer ağız sağlığına ve bakımına önem vermiyor ise ve fazla miktarda alkol kullananlarda sık bir şekilde karşılanan bir kanser çeşididir. Bademcik kanseri her yaşta görülen bir kanserdir fakat orta yaşın üstünde olan kişilerde daha çok görülebilir. Genel olarak bademcik kanserinin ilk aşamalarında kişiler pek fazla bir şey anlamaz. Hastalığın ilerleyen aşamasında hissedilmeye başlanır. Bu sebeple de bademcik kanseri ilerleyen aşamalardan sonra bir bulgu gösteren kanser çeşididir. Bademcik kanserinin teşhisi konulur iken ilk olarak kanser lenf bezlerine yayılır daha sonra lenf bezleri büyüyerek yapılan tetkikler sonucunda kişinin bademcik kanseri olduğu ortaya çıkar.

Bademcik Kanserinin Sonraki Aşamalarında Ortaya Çıkan Belirtileri Nelerdir?

Bademcik kanseri ilk oluşumunda anlaşılmaz sonraki aşamalarda anlaşılır ve teşhisi konulur. İlerlemiş olan bir bademcik kanseri boğazlarda şiddetli bir ağrı, yutkunmada güçlük çekilmesi ve takılma hissi gibi belirtiler göstermektedir. Bunların yanında sağ ve sol tarafta bulunan bademciklerin şişmesi sonucunda kulaklarda ağrı yapabilir. Bademcik kanseri olan kişilerde genel olarak yüksek ateş, hızlı bir şekilde kilo kaybı ve de uykuda aşırı terleme şeklinde belirtiler bulunur. Bademcik kanseri şüphesiyle tedavi altına alınan kişinin bademciklerinde farklılık söz konusu ise yani bademciklerin boyutları farklı ise yapılan diğer tetkikler sonucunda kişinin bademcik kanseri tanısı yapılabilmektedir.

Bademcik Kanseri Erken Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bademcik kanseri olan kişinin erken teşhis yapılması tedavi sürecinin daha da kolaylaştırır. Kanser tedavisi ne kadar kolaylaşır ise o kadar iyi sonuç alınabilmektedir. Bademcik kanseri şüphesi olan kişinin bademciklerinden bir parça doku alınarak patolojik bir incelemesi yapılmaktadır. Eğer bu inceleme sonucu bademcik kanserine işaret ediyorsa kişinin bademciklerinin ikisi de acil bir şekilde alınmaktadır. Bademcik kanseri olan kişinin bademcikleri alındıktan sonra her ihtimale karşı lenf bezleri de alınmaktadır. Bademcikleri alınan kişinin daha sonra yapılan biopsisinde eğer lenf bezine kanser yayılmış ise hastaya daha herhangi bir cerrahi müdahale yapılmaz bu süreç içerisinde kemoterapi tedavisi başlar.
" } ] }