{ "title": "Bademcik Taşı Düşürme", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Tasi-Dusurme-88.gif", "date": "20.01.2024 04:02:25", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Bademcik Taşı Düşürme, Bademciklerdeki küçük keselerde yemek artıkları, iltihaplanmadan dolayı kalan artıklar, ölü dokuların birikmesi ile bademcik taşı oluşmaktadır. Sağlık açısından problem oluşturmayan bu taşlar, etrafında yerleşen bakteriler nedeniyle ağız kokusuna, yutkunmada ise batmalara sebep olmaktadır. Bademcik taşları oransal olarak fazla bireyde oluşmaz. Genelde iltihaplanmalar sonucu dış yüzeyi bozulan bademciklerin dış yüzeylerinde kese oluşumu olan bireylerde rastlanır. Bireyin ağız kokusu rahatsız edici duruma gelince çürük diş ya da diş eti rahatsızlığı kaynaklı olarak düşünülür. Taşlar keselere iyi yerleşemezse oluşum büyüdükçe yutkunma sırasında yerinden ağız boşluğuna düşer.

Bademcik taşının düşürme her bireyde görülmez. Taş oluşumları geniş keselerde meydana gelmişse düşmesi mümkün değildir. Ancak dışarıdan müdahaleyle yerinden çıkarılabilir. Bu rahatsızlığı olan bireylerin doktorlar tarafından bademciklerdeki taşları temizlenir. Temizleme işlemi sonrasında keselerde zamanla yeniden taşların oluşumu görülür.

Bademcik Taşlarının Temizlenmesi: için uzmanlar dışındaki yapılacak müdahaleler, bademciklere zarar verebilir. Kendiliğinden düşmeyen taşların yerleştiği keseler daha derin oldukları için taşları birey elle ya da bir araçla temizlememelidir. Doktorlar bu temizliği kendi araç ve gereciyle yapmalıdır. Doktorların önerisi; günlük çinko içeren gargaralar ile gargara yapmanın faydalı olacağını belirtmekteler. Bu yöntemi uygulayan bireylerde taşların kendiliğinden düştüğü görülmekte ve yerine yeni taşlarda oluşmamaktadır. Bazı bireylerde çok sık taş oluşumları görüldüğünde de en kesin çözümün bademciklerin alınması olduğudur. Tavsiye edilen çinko içeren gargara ile günlük iki üç kez yapılacak gargara iyi yerleşmemiş bademcik taşların düşmesine yardımcı olacaktır.
" } ] }