{ "title": "Bademcik Taşı Temizleme", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Tasi-Temizleme-92.jpg", "date": "19.01.2024 16:45:13", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bademcik taşı temizleme, bademcik taşı ciddi bir hastalık olmasa da kişiye oldukça fazla rahatsızlık verir. Çünkü özellikle yutkunmada batma yakınmasına neden olur, aynı zamanda ağız kokusu yapar. Tonsilloith, magma gibi isimlerle de tanımlanan bademcik taşı, boğazda beyaz bir kitle şeklinde ortaya çıkar. Bu beyaz kitleler genellikle hastayı telaşa sürükler. Kitlelerin tümör olarak algılanması buna neden olur. Genç yaştaki hastalarında en fazla yakındığı konu ağız kokusu olur. Bademcik taşı istenmeyen ağız kokusunun önemli bir sebebidir. Bu nedenle hastaların bademcik taşı temizleme için bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekir.

Bademcik taşı yutak girişinde bademciklerdeki gözeneklerin ölü dokularla dolmasıyla, gözeneklerde besin artıklarının, salgıların birikmesiyle meydana gelir. Bu birikimlerin içinde magnezyum ile kalsiyumda olabilir. Bademcik taşının çürümüş yumurta kokusuna benzeyen ağız kokusuna neden olması, üzerlerinde biriken bakteriler nedeniyle olur. Boğazda sarı, beyaz, grimsi renkli olarak görülebilen bu birikimlerin büyüklüğü de pirinç tanesi kadar olabilir. Gözeneklerde derinlere kadar indiği takdirde, bademcik taşı bir fındık kadar büyüyebilir. Bazıları da katların arasında gizlenebilir.

Bademcik taşı en fazla sürekli tekrarlayan bademcik iltihabı geçiren kişilerde, bademciklerinin yapısı bu gibi nedenlerle bozulanlarda, bademciklerinin gözenekleri derinleşmiş ve sayıca fazlalaşmış olanlarda görülür. Bazen de bademcik iltihabı ile bademcik taşı birbirine karıştırılabilir. Bu nedenle hastalar bilinçsizce antibiyotik kullanabilir. Bademcik taşı temizleme oldukça önemlidir. Çünkü ilerleyen aşamalarda hastada bademcik iltihabına neden olabilir.

Bademcik taşı önlenebilir mi?

Öncelikle bademcik taşı oluşumunun önlenmesi için bazı önlemler alınması tavsiye edilir. Bunun için besinlerin iyi çiğnenmesi, alınan sıvı miktarının arttırılması, uygun sıvılarla boğazda gargara yapılması faydalı olacaktır. En önemlisi ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Özellikle fazla miktarda süt ürünü tüketenler, bunları azaltma yoluna başvurabilir. Bu önlemler bademcik taşının oluşmasını önemli oranda önleyebilir. Ayrıca burun tıkanıklığından yakınan kişilerin ağızdan solunum yapması nedeniyle, boğazda kuruma oluşması bademcik taşı oluşmasında önemli bir katkı yapmaktadır. Geniz akıntısı sorunu da buna etki eder. Bu sorunların uygun şekilde tedavi edilmesi bademcik taşını önleyebilir.

Bademcik taşı temizleme nasıl yapılır?

Bademcik taşı temizleme konusunda bazen hastaların bademciklerine kendilerinin uyguladığı baskı, sıkıştırma başarılı sonuçlar verebiliyor. Bademciklerde biriken bu oluşumlar bu şekilde yerinden çıkarak, temizlenebiliyor. Fakat bu tür uygulamaların hassas bir yapıya sahip olan bademciklerde kanama riskine neden olması yüzünden uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmiyor.

Bademcik taşı temizleme işlemi yaptırmak isteyenler bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır. Doktor tarafından küret kullanılarak, bademcik taşları daha kolay temizlenebilir. Bunun dışında bademcik gözeneklerinin tıraşlanması, Thermal Welding tekniğiyle bademciklerin alınması gibi uygulamalarda yapılabilir. Bu tür kalıcı bademcik taşı temizleme işlemleri daha çok sürekli tekrarlayan bademcik taşı sorunu olan kişiler tarafından tercih edilmektedir.
" } ] }