{ "title": "Bademcik Tonsillit", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Tonsillit-67.jpg", "date": "22.01.2024 01:04:52", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Bademcik tonsilit, bademcik iltihabının tıptaki adıdır. Bir çeşit boğaz ağrısı olan bademcik tonsilit; boğazın arka bölümünde bulunan iki küçük organ olan bademciklerin enfeksiyonla (İltihapla) kaplanması durumudur. Bu enfeksiyonun oluşmasına, bakteri veya virüsler neden olmaktadır. Bademcik tonsilit, kişiyi hasta edip sosyal hayatını olumsuz etkileyecek niteliktedir.

Daha çok mevsim geçişlerinde ve çocuk yaştaki kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Bademcik tonsilite neden olan bakteri veya virüsler; burun ve boğaz sıvılarıyla, tükürük, yakın temas ve hava yolu ile kişiden kişiye bulaşma özelliği taşır. Ayrıca nadiren de olsa, alınan besinler aracılığıyla da yayılabilir. Bazen de parazit veya maya, tonsilite neden olabilmektedir. Fakat, güçlü bir bağışıklık sistemine sahipseniz, bunlar sebep olmaktan çıkar.

Belirtileri nelerdir?

Bademcik tonsilit, çoğunlukla 3-5 günde kendini göstermeye başlar. En belirgin özelliği boğaz ağrısıdır. Bununla birlikte; burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, hapşırık, öksürük, ateş, halsizlik, iştahsızlık, yutkunmada zorluk, üşüme gibi semptomları vardır. Ayrıca, bademciklerde şişme, kızarıklık ve beyaz-sarı renk lekeler de yine bademcik tonsilitin belirtilerindendir. Grip rahatsızlığındaki gibi bu tür belirtilerin varlığı, daha çok virüs sebebi ile meydana gelen tonsilitlerde görülür. Yüksek ateş ve solunum sıkıntısı yok ise tedavi edilmeksizin iki haftada hastalık kendiliğinden geçebilir.

Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bademcik tonsilit; KBB uzmanı tarafından tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Tedavisi için, öncelikle tonsilite neden olan faktörün araştırılması gerekmektedir. Bu da hastanın öz geçmişi, belirtiler veya çeşitli tahliller ile saptanabilmektedir. Genellikle boğaz kültürü gerektiren bademcik tonsilit; gerek ağızdan gerekse enjeksiyon şeklinde tedavi edilir. Hastadaki komplikasyonlara göre, tedavide değişikliğe gidilebilir. Yaklaşık 10 gün içerisinde hastada iyileşme görülür.

Ayrıca; bol sıvı alınması, bulunan ortamın nemli olması ve yatak istirahati, bademcik totonsilitte hastanın rahatlamasına yardımcı olur.
" } ] }