{ "title": "Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatı", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-Ve-Geniz-Eti-Ameliyati-94.jpg", "date": "19.01.2024 04:44:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bademcik ve geniz eti ameliyatı, bu ameliyatların birlikte yapılması farklı durumlarda gerçekleşir. Tonsillektomi ve adenoidektomi denilen bu operasyonların birlikte yapılması için aşağıdaki etkenlerin olması gerekir. Bunlar tespit edilemediği takdirde, birlikte olmasına gerek kalmaz. Hastadaki sorunlara göre ameliyatlar tek olarak gerçekleştirilir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı hangi hallerde birlikte yapılabilir?

Bademcik ameliyatı kararı hangi durumlarda alınır?
Geniz eti ameliyatı kararı hangi durumlarda alınır?

Geniz eti ameliyatı enfeksiyona bağlı olan ve tıkanmaya bağlı olan etkenler nedeniyle yapılabilir. Tedaviye direnç gösteren geniz eti iltihabının olması, antibiyotik tedavisi gerektiren ve uzun süreli olan geniz eti iltihabının olması, orta kulak sorunları, kronik sinüzit hastalarının tedavisinin başarısız olması gibi enfeksiyon kaynaklı sorunlar ameliyatın yapılmasını gerektirir. Tıkanma kaynaklı olan horlama, uyku apnesi, yüz kemiklerindeki gelişme bozukluğu, sürekli ağızdan solunumdan kaynaklı diş problemleri gibi etkenlerde ameliyatın yapılmasını gerektirir.

Hastalarda bademcik ve geniz eti ameliyatı yukarıdaki semptomların olması halinde birlikte yapılabilir.

Bademcik ve geniz eti ameliyatı nasıl yapılır?

Bu ameliyatlar genel anestezi ile yapılmaktadır. Bademcik cerrahisi yaklaşık 10-20 dakika devam eder. Hazırlık aşamalarıyla birlikte bu süre bir saati bulabilir. Geniz eti bademciklere göre vücudun savunma sisteminde önemli bir etki yaratmaz. Bu nedenle tedaviye yanıt alınamadığı takdirde ve geniz etinde büyüme oluşması halinde, hastanın yaşı dikkate alınmadan ameliyatla geniz etinin alınması kararı verilebilir. Geniz eti kapsülsüz olduğu için, cerrahi sırasında tamamen alınamaz. Boğaz bölgesinde geniz eti dokusunun bir kısmı kalır. Eğer hasta ameliyat edildiğinde küçük yaşta olursa, daha sonraki dönemde yeniden ameliyat edilmesi gerekebilir. Klasik yöntemle hastalarda kanama riskine karşılık, ameliyat edilecek hastanın kilosunun 10 kg ve üzeri olması gerekir. Ancak günümüzde Thermal Welding yöntemi kullanılarak bademcik ve geniz eti ameliyatı uygulanırsa, hastanın kilosu dikkate alınmaz. Çünkü bu yöntemde ameliyatta kanama olmaz. Ayrıca hastalarda iyileşme de hızlı olur. Bademcikler ameliyat sırasında kapsüllü oldukları için tamamen çıkarılabilir. Hastaların bazısında dil kökü lenf dokusu sonradan bademciklerin olduğu yere doğru büyüme gösterse de burada lenf dokusu oluştursa da kronik enfeksiyon sorunu yaşanma olasılığı oldukça az olur. Bademcik ve geniz eti ameliyatı sırasında eriyen dikişlerle yara bölgesi küçültülür. Hastalar ameliyat sonrasında birkaç dinlenmeyle, önerilen beslenme düzenine uyarak hızlı bir iyileşme süreci geçirirler.
" } ] }