{ "title": "Bademcik", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bademcik-83.jpg", "date": "19.01.2024 13:07:09", "author": "Burçak Özcan", "article": [ { "article": "Bademcik, boğazın iki tarafında bulunan ve bademe benzeyen lenfoid doku bölgeleridir. Bademciklerde bağışıklık sistemi organlarıdır ve enfeksiyona karşı vücudumuzu korurlar. Bademciklerimiz görevlerini yaparken enfeksiyon kapabilirler ve bu üst solunum yollarına hatta böbreklerde rahatsızlıklara sebep olabilir. Bademcik alınabilir hatta alınması bazı kişiler için uzun süreli hastalıklar yarattığı için önerilebilir.

Bademcik Ameliyatı ve Sonrası, bademcik ameliyatı kolay bir ameliyattır hastalar aynı gün taburcu olabilirler fakat ameliyat sonrası sorunlar oluşmaması için bakımına özen göstermeliyiz.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Sorunlar Nelerdir?

Kanama, ameliyattan sonra veya ilerleyen günlerde oluşabilir bu da bölgenin tahriş olmasına ve iltihap kapmasına neden olabilir bu yüzden hemen doktorumuza başvurmalıyız.

Ağrı, açık bir yara ve sürekli kıpırdamalar görüldüğü için ağrılar hissedilebilir. Bu kişiden kişiye değiştiği için bazıları hafif ağrı kesiciler kullanarak atlatılabilirken bazıları ise çok fazla ağrı hissettiği için daha kuvvetli ağrı kesici kullanabilir. Bu ağrılar sadece ameliyatlı bölgede değil kulak etrafında da görülebilir.

Ateş, susuz kaldığımız için veya enfeksiyon kaptığı için ateş görülür. Bu çok sık değildir.

Bademcik Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler, asitli ve sıcak içeceklerden uzak durmalıyız, çikolata ve benzeri gıdalar tüketmemeliyiz, bol bol sıvı besinler tüketmeliyiz, yutkunurken acı verecek besinlerden uzak durmalıyız.

Bademcik Rahatsızlıkları

Akut Bademcik İltihabı, titreme, ateşle ve boğaz ağrısı ile başlar. Yutma gücünü etkiler. Eklem ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik yapar. Genellikle 1 hafta içinde düzelir.

Akut Bademcik İltihabı Tedavisi, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, yeterli sıvı alımı, bol bol dinlenme ve antibiyotikler şeklindedir. Genellikle antibiyotik olarak penisilin uygulanır.

Difteri, bademciklerde görülen bu rahatsızlık ses kısıklığı, nefes darlığı şeklinde görülür.

Kızıl, kalın zarlı bademcik iltihabıdır ve dilde kırmızı benekler şeklinde görülür.

Kronik Bademcik İltihabı, bademcik de kalıcı rahatsızlıktır. Bunlar tekrarlayan boğaz ağrıları şeklinde, bademciklerde büyüme, eklem ağrıları, halsizlik ve lenf bezlerinin şişmesi şeklinde görülür.

Kronik Bademcik İltihabı Tedavisi, antibiyotik tedavisi uygulanabilir ama kronik bademcik iltihapları çok sık tekrarlandığı için bademciklerin alınması daha iyi bir tedavi biçimidir.

Bademcik Çevresi Apse, enfeksiyonun yayılması şeklinde oluşur. Belirtileri yüksek ateş, kusma, salya akması, konuşma güçlüğü çekme şeklindedir.

Bademcik Apsesi Tedavisi, gargara ile hijyen sağlanmalı, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılabilir, damar yolu ile antibiyotik tedavisine başlanabilir, apsenin boşaltılması gerekir veya bu rahatsızlıkta da bademcik ameliyatı olarak bademciklerimizi aldırabiliriz.

Bademcik Rahatsızlıklarında Yardımcı Tedaviler
" } ] }