{ "title": "Bebeklerde Bademcik İltihabı", "image": "https://www.bademcik.org/images/Bebeklerde-Bademcik-Iltihabi-26.gif", "date": "19.01.2024 10:46:21", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Bebeklerde bademcik iltihabı: Bademcikler, boğazın arka bölümünün iki tarafına yerleşmiş bez dokulardır. Bademcikler bedenin enfeksiyonlara karşı verdiği ilk tepkidir. Bebeklerde bademcik iltihabı çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Bebeklerin vücudu gelişme evresinde olduğu için dikkat edilmediği zaman çok çabuk virüs kapabilir. Bebeklerin bademciği yetişkin insanın bademciklerine göre daha büyük bir yapıya sahiptir. İnsan vücudundaki bademcikler yaş büyüdükçe küçülür.

Bebeklerde bademcik iltihabının bir diğer adı da tonsilit olarak bilinir. Çok ciddi bir hastalık olmasa da sık sık bademcik şişmesi görüldüğü zaman bademciklerde iltihaplanma görülür ve bu da bebeğin ateşinin yükselmesine sebep olur.

Bebeklerde bademcik iltihabının belirtileri nelerdir?
Bebeklerde bademcik iltihabının tedavisi nasıl yapılır?

Bademcik iltihabından kaynaklı yüksek ateş olduğu zaman hemen doktora başvurulmalıdır. Bebek sık sık sıvı tüketmelidir. Ateşin düşmesi içinde ılık su ile duş yaptırılmalıdır. Koltuk atlarına ve alnına sirkeli bez ile müdahale edilmelidir. Bebek ateşin ve hastalığın verdiği etkiden dolayı uyumak isteyecek fakat uyumasına izin verilmemelidir. Havale geçirme riski oldukça yüksek olduğu için bilinci açık tutulmalıdır ve sık sık ateşi ölçülerek önlemler alınmalıdır. Bademcik iltihabını sökülmesi için bol bol ılık veya sıcak su tüketilmelidir. Bademcikler virüsler yüzünden tahriş olduğu için yumuşatılması önerilir. Bebeklerde bademcik iltihabı sık sık tekrarlanıyor ise yetişkin yaşa geldiği zaman ameliyat ile bademcikleri alınır. Bademciklerin alınması hayati risk taşıyan bir ameliyat değildir ve ameliyatta sonra hastanın sağlığını etkileyecek herhangi bir durum yaşanmaz.
" } ] }