{ "title": "Çocuklarda Bademcik Şişmesi", "image": "https://www.bademcik.org/images/Cocuklarda-Bademcik-Sismesi-49.jpg", "date": "19.01.2024 05:25:41", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Çocuklarda bademcik şişmesi; özellikle soğuk algınlığı ve üşütmeden kaynaklı bir rahatsızlıktır. Bademcikler, vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Boğaz bölgesinin her iki yanında elle hissedilebilen dokulardır. Çocuklarda bademcik şişmesi; çoğunlukla 3 yaş üzeri çocuklarda çok fazla görülmektedir. Kışın soğuk havalarda üşütme ve soğuk algınlığı ile ortaya çıkar veya yazın çok fazla dondurma ve soğuk gıdalar tüketildiği zaman meydana gelir. Küçük çocuklarda çok büyük rahatsızlık verir ve bademciklerin alınmasını gerektirebilir. Çocukluk döneminde çok sık yaşanan ve en zor hastalık olan bademcik şişmesi, mikropların bademciklerde meydana getirdiği kızarıklık ve büyüme ile oluşur.

Uzmanlara göre; bademcik şişmesi ve iltihaplanması yılda beş kez tekrarlanıyorsa, bademciklerin ameliyat ile alınması gerektiğini söylemektedirler.

Çocuklarda bademcik şişmesi belirtileri nelerdir?

Genellikle tüm boğazın iltihaplanması sebep olan bademcik şişmesi, çoğunlukla kusma ve öksürük ile kendini belli eder. Daha sonra boğaz ağrısının şiddetlenmesi, halsizlik ve ateş yükselmesi çocuklarda bademcik şişmesinin en önemli belirtilerindendir. Ayrıca çocuğun ağzında kötü bir koku meydana gelmektedir. Boğazını açtığı zaman bademciklerin olduğu bölgelerde sarı benekleri göreceksiniz. Burun akıntısı, sesinin değişmesi, yemek yerken yutkunmada zorluk çekmesi bademcik şişmesi belirtileri arasındadır.

Çocuklarda bademcik şişmesine bakteri ve virüsler sebep olmaktadır. Boğazlarda ve yemek borusu etrafında bakteri ve virüs miktarındaki artış sebebiyle, çok fazla mücadele etmek zorunda kaldıklarında bademciklerde şişme meydana gelmektedir. Ayrıca çok nadirde olsa, akciğer enfeksiyonu, menenjit, böbrek iltihabı, kalp iltihabı, boyun enfeksiyonu ve eklem enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların sebebi olarak da bademcik şişmesi olabilir.

Çocuklarda bademcik şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Çocukta yüksek ateş ve halsizlik var ise mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmalısınız. Gerekli muayeneler sonucunda ilaç tedavisine başlanır. Antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü ile tedaviye başlanmaktadır. Tüm ilaçların çocuğa, doktorun önermiş olduğu dozlarda ve sürelerde ilaçlarını vermeye özen göstermelisiniz. İlaçların yanı sıra çocuğun bol sıvı alması sağlanır, aşırı sıcak ve soğuk gıdalar tüketmemesi gerekir. Ayrıca çocuğun bulunduğu ortamın sıklıkla havalandırılması gerekmektedir. Tüm bunlar uygulandığı zaman kısa zamanda eski sağlığına kavuşacaktır.
" } ] }