{ "title": "Tek Taraflı Bademcik Şişmesi", "image": "https://www.bademcik.org/images/Tek-Tarafli-Bademcik-Sismesi-12.gif", "date": "21.01.2024 11:56:09", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Tek Taraflı Bademcik Şişmesi; durumu genel olarak enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle sol bademciğin şişmesi durumunda çoğunlukla virüsler rol oynar. Bu gribe yol açan enfeksiyonlar, halk arasında öpücük hastalığı olarak isimlendirilen Ebstein-Barr virüsü ve adenovirüs gibi virüsler sebep olabilir. Bu şekilde virüs kaynaklı olarak gerçekleşen tek taraflı bademcik şişmesi ile grip belirtileri de gözlemlenir.

Tek taraflı bademcik şişmesi durumu, bazı zamanlarda ise bakteriyal enfeksiyonlar sebebi ile ve daha dirençli olan mikroplardan dolayı oluşabilir. Tek taraflı bademcik şişmesi enfeksiyon kaynaklı olabileceği gibi, bu enfeksiyonları tetikleyen bazı etkiler de vardır.

Örnek verecek olursak, çok soğuk su içmek, abartılarak dondurma yemek, kimyasal yakıcı olan bir buharın solunması gibi sebeplerden dolayı tek taraflı bademcik şişmesi gerçekleşebilir. Bu durumun sebebi ise boğaz kısmında meydana gelen bir tahrişin sonucunda ağızda ve boğaz kısmında bulunan bazı bakteriler zarar almış bir bölge gördükleri zaman çoğalmaya başlar ve buna bağlı enfeksiyon da yayılır. Bu durum bilinen boğaz ağrısının yol açtığı üşüme, ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi rahatsızlıklara sebep olur.

Tek Taraflı Bademcik Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

Tek taraflı bademcik şişmesi sırasında, bunu yaşayan hasta genel olarak boğazının yan bölgelerini göstererek ağrıyı tarif eder. Ancak bu tarif edilen bölgeler genel olarak, bademciklere bağlı bir şekilde çalışmakta olan lenf bezlerinin bölgesidir. Bademciğin şişip şişmedi, kulak burun boğaz uzmanının yaptığı muayene sonucunda ortaya çıkar. Bademciklerin her büyüdüğünde, şişmiş ve iltihaplı olduğu anlamına gelmez, bu ikisinin yanı sıra kızarıklık ve beyazımsı bir görünüme de sahip olması gerekir. Bademciğin şişmesi ve şişlik seviyesi muayene sonucunda anlaşılabilir. Lenf bezi şişlikleri ise bademcikler gibi değildir. Bunun için bademcikler arasında kalan bölgenin, dişlerin ve tükürük bezlerinin iltihaplanması gerekir ki buna da farenjit adı verilir.

Tek Taraflı Bademcik Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tek taraflı bademcik şişmesi, eğer viral bir enfeksiyon sebebiyle oluşmuş ise bir hafta veya daha az bir sürede genel bir şekilde kendiliğinden geçecektir. Fakat bu durum bakteri adı verilen ve tedavi edilmediği sürece komplikasyonlara neden olan bir sebepten dolayı şişmiş ise ve hasta tedavi edilmez ise farklı sorunlar ve şikâyetler de ortaya çıkabilir. Özellikle beta ismi verilen enfeksiyon böbrekleri, kalbi, eklem yerlerini ve deriyi tutabilen şiddetli diğer enfeksiyonlarında oluşmasına sebep olabilir.
" } ] }